Naujienos

Alergenai gali apsaugoti nuo alergijos

Dalis žmonių yra alergiški žemės riešutų baltymui, o tai gali sukelti alergines reakcijas – nuo odos paraudimo iki anafilaksinio šoko.Pastaraisiais metais JAV šių alergijų dažnis labai išaugo: nuo 0,4 proc. 1997 m. iki 2 proc. 2010 m. Naujausi atradimai paskatino peržiūrėti JAV mitybos ir maisto ruošimo rekomendacijas, siekiant išvengti atsitiktinės alergijos epizodų.

2015 m. atlikta studija, kurioje mokslininkai įrodė, kad skiriant mažą kiekį žemės riešutų baltymo kūdikiams, turintiems didelę alergijos riziką (pvz.: sunkią egzemą), vietoj jo vengimo racione, daugeliui kūdikių tai paskatino įgimtą imuninę apsaugą ir padėjo išvengti alerginių reakcijų pasireiškimo. Tirti kūdikiai nuo 4 iki 11 mėn., kuriems kiekvieną savaitę skirtas mažas kiekis žemės riešutų baltymo iki tol, kol jiems suėjo 5-eri metai. Kūdikių kontrolinė grupė šio baltymo nevartojo (alergeno vengė). Vartojusiems baltymą, per tyrimo laikotarpį alergijos požymiai nustatyti tik 1,9 proc. vaikų palyginus su 13,7 proc. vaikų, kurie žemės riešutų vengė. Sukakus 5-iems metams, visi vaikai metus laiko produktų su žemės riešutais nevartojo. Praėjus metams ir pakartotinai ištyrus vaikus mokslininkai nustatė, kad alerginės reakcijos žymiai dažniau pasireiškė vengusiems alergeno vaikams nei tiems, kuriems anksčiau buvo skiriamas mažas alergeno kiekis: atitinkamai 18,6 proc. ir 4,8 proc. atvejų.

Naujausioje studijoje, kuri publikuota “New England Journal of Medicine“, nustatyta, kad ši imuninė apsauga gali tęstis apie metus laiko po to, kai vaikai nustoja gauti žemės riešutų proteino. Šiuo metu atliekami tyrimai ar ši apsauga galėtų būti ilgalaikė. Dar vienoje studijoje mokslininkai pabandė palyginti gautus rezultatus su kitų maisto produktų, pvz.: pieno, kiaušinių, žuvies, sezamo, kviečių, kurie gali sukelti alergijas vaikams, tyrimų duomenimis – rezultatai gauti panašūs į aprašytos studijos rezultatus. Šios krypties tyrimai toliau tęsiami.